Генетичний код нації

З вечора тривожного аж до ранку


Вишивала дівчина вишиванку.


Вишивала дівчина, вишивала,


В тую вишиваночку душу вклала.


М. Сом


16 травня українці в усіх куточках світу відзначають День вишиванки, свято, сповнене краси, високого духовного багатства, мудрості та памяті поколінь. Ні, це не просто одяг! Це національна святиня, адже вишивка зберігає прадавні символи, кажуть, що в ній зашифровано наш генетичний код.


Раніше вдягнути сорочку – то був виклик, акт патріотизму, мужності та непокори. Сьогодні вишиванки одягають усі. Це добре, бо національні строї роблять нас чистішими та духовно вищими.


У День вишиванки учні 5-Б класу Засульського ліцею разом з класним керівником Степаненко О.М. та учителем української мови Колісніченко Н.М. відвідали Лубенську галерею мистецтв, де оглянули експозицію проекту «Древо». Діти з цікавістю послухали розповідь відомої української письменниці та наукового співробітника музею Ю. Манойленко, оглянули унікальні експонати з Хорольської, Глобинської, Великобагачанської, Лубенської землі, чудові взірці стародавніх сорочок, рушників, церковних речей, предметів побуту, цікаві історичні фото. Всі ці скарби дбайливо зібрані Едуардом Крутьком, який по-справжньому закоханий у народне мистецтво та історію рідного краю.


В іншому залі ми ознайомилися з сучасними техніками вишивки бісером, стразами, алмазною крихтою. Історія вишиванки триває, а значить, нашому роду нема переводу!


Справжні українці вміють поєднувати корисне з приємним. Тож по дорозі додому діти поласували смачною піцою в ресторані «Мафія»!

Поділитися:
Accessibility menu
Contrast settings
Rozmiar czcionki
Letter spacing
Line height
Obrazki
Font
Reset the settings